Stravování má určitá pravidla, která nutno dodržovat abychom si udrželi dlouhodobě dobré a pevné zdraví. Jedná se o základy, které jsou pro téměř každý organismus stejné a platí tak pro nás všechny. Základními živinami jsou sacharidy, bílkoviny a tuky. Sacharidy jsou v naší potravě běžné. Jsou obsaženy dostatečně v pečivu, rýži, ale také všech možných různých cukrovinkách, které přes den sníme. Sacharidy by měly představovat největší část naší stravy. Odborníci se shodují, že by to mělo znamenat asi 60 % energie z celkového příjmu. Ovšem, mělo by se jednat o sacharidy složené, tedy právě ty, které získáme z „nesladkých“ jídel, jako je právě běžné pečivo nebo třeba brambory.
Sladkosti obsahují velké množství jednoduchých cukrů, na které naše tělo reaguje velmi rychle. Znamená to, že po tom, co sníme nějakou cukrovinku, takové sacharidy jsou z ní velice rychle uvolněny do krve. Glykemická křivka tedy velice rychle vyskočí, všechny naše buňky začnou glukózu z krve pojídat, a to tak vehementně, že ji spotřebují téměř všechnu. V tento moment se do mozku signalizuje, že není dost energie pro mozek a my se dostaneme do stavu nazývaného hypoglykemie. Takový stav nás nutí opět si najít něco, co nás velmi rychle nakopne a kruh se začne uzavírat.
Co se týká bílkovin, v dnešní době je okolo bílkovin docela velká osvěta, takže jejich nedostatek zase není až tak častý. Když už se s ním setkáváme bývá to v oblastech rozvojových zemí, kde se projevuje společně s celkovým kalorickým deficitem. Poslední živinou jsou tuky, na které se také začíná více dbát. Jisté je, že nám neprospívají tuky živočišného charakteru a měli bychom je vyměnit za ty rostlinné. Například olivový olej extra panenský je něco, co je pro naše zdraví velmi přínosné. Doplnit bychom je také měli tuky rybími, kterých je v naší stravě často nedostatek.