Na úvod je vhodné si ujasnit, jaký je mezi oběma čaji rozdíl. Oba čaje pocházejí ze stejné rostliny jménem camellia sinensis. Odlišnost je právě v oxidaci. Zelený čaj se ihned po sběru vystaví vysoké teplotě, aby došlo k co nejmenší oxidaci, kdežto čaj černý se ji vydává napospas. Díky tomuto procesu také získávají jiné vlastnosti.
Rozdíly:
· Aroma – Každý druh má svou specifickou chuť a aroma. Hlavním rozdílem je, že zelený čaj své aroma ztrácí během jednoho roku, kdežto čaj černý si jej zásluhou oxidace uchovává několik let. Z toho důvodu byl také v minulosti používán jako měna, protože jej považovali za vzácnější.
· Kofein – Tuto povzbudivou látku obsahují oba. Zelený jej má ovšem více. Rozdíl se ale vyrovnává při přípravě, protože je u zeleného kratší doba luhování, takže se všechen kofein v něm obsažený nestihne uvolnit.
· Čas – Jak už bylo nakousnuto černý čaj se nechává vyluhovat ve vodě o něco déle než jeho parťák. Podrobné údaje o době luhování jsou vždy uvedeny na obalu anebo na krabičce.
· Voda – zelený čaj se nesmí zalévat horkou vodou, aby si zachoval všechny své prospěšné látky. Ideální teplota pro tento čaj je v rozmezí 60–80°C.
· Barva – zelený čaj díky své světlé barvě nabarví zuby tak jako čaj černý
· Doba – Vhodná doba ke konzumaci čajů je rozdílná. Černý čaj je vhodné pít po ránu k snídani, protože Vás nakopne a vzpruží do dalšího náročného dne. Zelenou variantu nebo i bílou se doporučuje konzumovat v době po obědě z důvodu lepšího trávení a také proto, že vás udrží v pohotovosti.
Závěr
Nedá se jednoznačně říct, že by byl jeden z probíraných čajů horší nebo lepší, protože každý z nich má jiné výhody. Účinky na zdraví jsou přibližně stejné. V žádném případě se nedá hovořit o tom, že by byl černý čaj nějak škodlivý, jak se v posledních letech vyskytují různé mýty. Čaje si ale dopřávejte s rozvahou, protože se ničeho nemá přehánět.