Bílkoviny jsou velmi důležité makro živiny, které neodmyslitelně patří do každého jídelníčku, bez bílkovin, které jsou tvořeny sekvencí aminokyselin, by naše tělo nemohlo fungovat tak, jak jej známe. Je tedy potřeba myslet na to, abychom ve stravě přijímali dostatečné množství kvalitních proteinů, které zajišťují výživu pro naše buňky.
Mezi nejčastější zdroje proteinů patří živočišné tuky, zejména maso. Věděli jste však, že i velmi kvalitní bílkoviny lze získat například z hrachu? Je tomu tak, hráškový protein získaný ze semen žlutého hrachu je vysoce kvalitní a vhodný do zdravého jídelníčku. Nemluvě o výborné chuti. Pokud patříte mezi milovníky hrášku, tak si tento zdroj bílkovin doslova zamilujete a budete s ním rádi experimentovat při vaření, nebo dokonce i pečení.
Vhodné i pro vegetariány a vegany
Už dávno neplatí, že kvalitní bílkoviny lze získávat pouze ze živočišných zdrojů. I v rostlinné říši lze narazit na spoustu skvělých a bohužel opomíjených zdrojů. Právě hrách je toho skvělým příkladem. Jedná se tedy o perfektní doplnění důležitých proteinů z rostlinného zdroje, který je tím pádem vhodný i pro lidi preferující veganskou či vegetariánskou stravu.
Pohodlné dávkování
Dávkování hráškového proteinu je velmi jednoduché. Dodává se v podobě sypkého prášku, který si můžete snadno dávkovat pomocí odměrky nebo třeba pomocí lžíce. Pokud nechcete s práškem vařit, a preferujete spíše jednorázové denní podání, také to není problém. Odvažte si každý den jednu nebo dvě polékové lžíce, zkrátka okolo pětadvaceti gramů prášku, a přimíchejte jej do vašeho oblíbeného nápoje, třeba do zeleninového džusu. Rozpustit jej můžete však klidně i ve vodě nebo džusu, je to na vás. Mnoho lidí si jej také míchá do jogurtu. Pokud se však vaření nebráníte, určitě to vyzkoušejte, je to zajímavý způsob, jak dodat vašim oblíbeným pokrmům na výživových hodnotách.